Zde může být vaše reklama.

Peníze ani dary prý nepomohou. Bezdomovci mají mít motivaci

Peníze ani dary prý nepomohou. Bezdomovci mají mít motivaci

27. 05. 2019 - 06:01

Názory, fakta, argumenty, polemika a především hodně otazníků. Zaplněný sál oranžerie ve Smetanových sadech sledoval ve čtvrtek 16. května debatu primátora Mirka Žbánka s odborníky a lidmi z praxe na téma bezdomovectví v Olomouci.

„Kdybych na tohle měl jednoduchý recept, nejspíš bych byl primátorem už několikáté volební období,“ řekl s úsměvem primátor Olomouce Žbánek. Už úvodní, přitom spíše pocitová otázka, ukázala, kolik náhledů na problém bezdomovectví může být. Kdybyste měli dát práci, byt a nějaké peníze do začátku jednomu z olomouckých bezdomovců, koho byste vybrali? „Myslím, že peníze ani byt samy o sobě nestačí. Podstatná je vůle začít žít jinak než doposud,“ reagoval primátor Žbánek. „Já bych se snažil takovému člověk dát především smysl života,“ dodal ředitel Charity Olomouc Petr Princ. „Dárky dospělým lidem nepomáhají, naopak můžou v důsledku ještě prohloubit jejich špatnou situaci. Pokud něco dát, tak pomoct mu najít v jeho životě moc, aby nebyl bezmocný,“ doplnil Petr Hroch, psycholog a předseda Komise pro prevenci kriminality a bezpečnost. Přítomní diskutovali mezi sebou, nebo odpovídali na dotazy z publika či od čtenářů Deníku. Copak je tak těžké přimět bezdomovce k tomu, aby dělali nějaké veřejně prospěšné práce? Tak zněl jeden z dotazů, s nímž více méně souzněla celá řada dalších podobně laděných. „Pokud chcete zajistit člověku regulérní zaměstnanecký vztah, samozřejmě pak musí také plnit základní povinnosti, které každý zaměstnanec má. Vzhledem k tomu, že bezdomovci mají velmi často problémy s alkoholem, je zřejmé, že dřív nebo později by v každé práci skončili, ať už pro absence nebo pro alkohol v krvi během pracovní doby. Pokud je zaměstnáte například na úklidové práce ve veřejném prostoru, vyžaduje to kromě jejich mzdy i náklady na člověka, který na ně nutně musí dohlížet, takže je pak cena takové práce dvoj až trojnásobná,“ popsal část problémů primátor. Existují programy, které nabízejí lidem bez domova práci a možnost opětovného začlenění do společnosti. Jde ale o speciální aktivity, ne o běžné pracovní nabídky. Navíc se soustředí na tu relativně nejméně problematickou část osob bez domova. Motivovat ke zlepšení situace by přitom bylo zapotřebí všechny skupiny bezdomovců. Mnoho problémů ohledně lidí bez domova je společných všem městům a obcím v České republice, potažmo v celé Evropě, jiné jsou specificky regionální. Kritickým prvkem Olomouce je velmi vysoká cena bytů a nedostatečný počet bytů nájemních. Developeři stavějí mnohem raději byty za účelem jejich prodeje než pronajímání, takže nájemních bytů je na trhu relativně málo a jejich cena je vysoká. To ovlivňuje například i množství studentů, kteří ve městě využívají nájemní bydlení. Pokud jde o možnosti města v tomto ohledu, jsou omezené. „V tomto volebním období ale začneme budovat dostupné bydlení, což pomůže, byť to samozřejmě celý problém nevyřeší,“ řekl Mirek Žbánek a dodal, že radnice nyní zpracovává i komplexní materiál o pozemcích v majetku města a strategii jejich budoucího využití.
V průběhu diskuze se opakovaně ukazovalo, že problematiku bezdomovectví a s tím spojených negativních jevů lze eliminovat jen společných úsilím všech zainteresovaných subjektů. Důležité je také docílit alespoň dílčích úprav legislativy.

Další články