Zde může být vaše reklama.

Obnovená fasáda Oprava svatého Mořice pokračuje beze změny

Oprava svatého Mořice pokračuje beze změny

foto: Lukáš Blokša

18. 03. 2020 - 06:00

Už nějakou dobu probíhá v centru Olomouce oprava kostela svatého Mořice. Konkrétně od září 2018. Navenek je nejviditelnější změnou oprava fasády, která je z části odkrytá, ale větší část stále zakrývá modré plachtoví. Oprava kostela bude pokračovat i během stavebních prací na ulici 8. května, která z centra města spolu se stavbou nového mostu přes Moravu na Masarykově třídě vyhnala tramvaje. Opravy kolem kostela by modernizace kolejí a vozovky ohrozit neměla, ale mohla.

„Opravy  byly zahájeny v září 2018 a postupně se  doladily potřebné součinnosti a dnes je situace s předpokládaným ukončením  fasády  do konce tohoto roku. To jsou současné předpoklady v nichž nastanou nově vzniklé problémy, jako oprava  8. května. Zde musí  dojít mezi realizačními  firmami k vzájemné součinnosti, což bude otázkou dohod. Velkou  neznámou  mohou  být archeologické práce, neboť  jsme v centru města a i s touto versí se musí počítat," prozradil farář z kostela svatého Mořice František Hanáček.

A jak to v současné době vypadá s postupem oprav? „Současný stav oprav je ve stádiu oprav  omítek a kamene na obvodu kostela, tedy tam, kde je  lešení, V průběhu tohoto roku by práce na fasádě měly  být dokončeny a to do prosince. Pak zbývají dokončovací práce v jižní věži a tady je termín první pololetí roku 2021," doplnil Hanáček.

Opravy se mají dočkat také varhany, zde se ale zatím žádné konkrétní datum neobjevuje. „Pokud jde o varhany, což je součástí projektu, tak dosud není s žádnou varhanářskou  firmou uzavřena smlouva. Hledáme firmy v zahraničí, jelikož české varhanářské  dílny nejsou schopné pro množství zakázek tuto velkou opravu přijmout," uzavřel Hanáček.

Další články