Zde může být vaše reklama.

Olomoucké zastupitelstvo schválilo dvojnásobnou daň z nemovitosti

Olomoucké zastupitelstvo schválilo dvojnásobnou daň z nemovitosti

foto: Pavel Jedlička

07. 09. 2021 - 08:19

Dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti včera na svém zasedání schválili olomoučtí zastupitelé. Pro návrh zvedla ruku část koalice a část opozice, celkem bylo pro zvýšení 25 zastupitelů.

Rada města, kterou tvoří zástupci ANO, ODS, KDU-ČSL a spOLečně, původně chtěla navrhnout trojnásobné zvýšení daně z nemovitostí, po dohodě s částí opozice se ale během pondělního jednání nakonec hlasovalo o zvýšení současného koeficientu z jedničky na dvojku.

„Zastupitelstvo se usneslo na zvýšení místního koeficientu daně z nemovitosti na hodnotu dva, což v praxi znamená dvojnásobnou výši daně. Tato změna přinese do rozpočtu částku asi 87 milionů korun,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Otakar Š. Bačák. 

Zastupitelé také přijali usnesení, které určuje, jak se bude v budoucnu s nově získanou částkou nakládat.

„Zavázali jsme se, že jednatřicet milionů korun z této částky bude použito na snížení míry úvěrové zátěže z minulých let a zbytek město použije na opravy a rekonstrukce škol, vodohospodářské a dopravní infrastruktury,“ uvedl v tiskové zprávě Bačák.

„Pro návrh budeme hlasovat všichni s těžkým srdcem, ale současně s vědomím, že v dané situaci, kdy se městu skutečně nedostává spravedlivých příjmů, je to jediné možné řešení. Bereme na sebe přitom i závazek využití těchto příjmů na opravy oprav silnic, chodníků, vodovodů nebo škol. Všechny peníze budou investovány tam, kde plátci daní žijí, bydlí a pracují,“ dodal v tiskové zprávě primátor Miroslav Žbánek.

Pro upravený návrh hlasovalo 25 z 42 přítomných zastupitelů. Sedmnáct se zdrželo, proti nebyl nikdo.

Z opozice návrh nepodpořili Piráti a Starostové, ČSSD, SPD/SPOZ a KSČM. K těm se přidala také koaliční ODS.

Pro návrh pak ruku kromě koaličních zastupitelů z ANO, spOLečně a KDU-ČSL zvedlo ruku také opoziční ProOlomouc. Opoziční zastupitelé z této strany svou podporu zvýšení daně z nemovitostí podmínili tím, že koalice bude postupně snižovat zadlužení města. A navíc vybrané peníze poputují do městské infrastruktury.

Další články