Zde může být vaše reklama.

Olomouc připravuje otevření školek

Olomouc připravuje otevření školek

foto: Pixabay

29. 04. 2020 - 15:00

Krizový štáb města Olomouce na svém včerejším zasedání rozhodl mimo jiné o tom, jakým způsobem se v následujících týdnech otevřou na území hanácké metropole mateřské školy a jesle. Jejich kroky nyní musí odsouhlasit rada města. Pokud se tak stane, otevře se 49 olomouckých školek a jedny jesle 25. května.

„O obnovení provozu mateřských škol jednáme s odborem školství, se školkami i s rodiči dětí už delší dobu. V krizovém štábu jsme se shodli na datu 25. května, ještě předtím ale téma předložíme 11. května na jednání rady města,“ prozradil primátor Miroslav Žbánek na dnešní tiskové konferenci.

Otevření není zrovna jednoduchou záležitostí. „Situaci komplikuje nařízení o menších počtech dětí ve skupinách, stejně jako personální situace. Sedm školek bude mít problém vůbec otevřít,“ řekla vedoucí odboru školství Hana Fantová. Místo 3829 míst jich bude  k dispozici jen 1914.

Přednost dostanou děti předškolního věku s povinným posledním rokem docházky. Pak to budou jejich sourozenci a na třetí úrovni sourozenci dětí, které čerstvě nastoupily do školy. V olomouckých školkách tak zbude pro ostatní zájemce 295 volných míst.

„Mateřské školy podpoříme zajištěním pohotovostního množství respirátorů pro personál  a roušek i štítů pro děti, pokud bude jejich používání u dětí nutné,“ dodala vedoucí Fantová.

V případě jeslí, které se otevřou ve stejném termínu, bude podle Michala Majera, vedoucího odboru sociálních věcí, otevřeno pro 20 z 35 dětí. Podle průzkumu u rodičů, by to mělo pokrýt jejich potřeby.

Další články