Lanýžové degustační menu

PODVODNÍCI V AKCI Falešný účet na facebooku nabízí půlroční jízdenku za dvě eura

Falešný účet na facebooku nabízí půlroční jízdenku za dvě eura

foto: DPMO

11. 10. 2024 - 19:24

Olomouc – Podvodníci zkoušejí stále nové a nové finty, jak okrást důvěřivé lidi o peníze. Před pár dny na falešném facebookovém účtu s názvem „Karta městské hromadné dopravy v Olomouci“ nabídli jménem městského dopravce lidem kartu Olomouc region Card, která údajně obsahuje půlroční jízdenku na MHD za pouhá 2 eura (cca 50 korun). Dopravce se od nabídky distancoval a věc předal policii.

 

„DPMO vás zve, abyste se připojili k iniciativě na zlepšení městské mobility a podporu veřejné dopravy. Získejte jednu z 500 smart karet, které nabízejí neomezené cestování po Olomouci na 6 měsíců za pouhé 2 €! Pospěšte si, tato nabídka platí do konce měsíce,“ lákali zloději důvěřivce na odkaz, kde je posléze chtěli okrást o těžce vydělané peníze.

Dopravní podnik se však ohradil, že žádnou takovou akci nevyhlásil a zároveň ani agentura m-ARK, která služby Olomouc region Card zajišťuje, s tímto podvodem nemá nic společného. „Varujeme cestující, aby si dávali pozor na podobné nabídky, které mohou na první pohled působit důvěryhodně – podvodníci dokonce zneužili oficiální logo DPMO, které se zobrazuje po kliknutí na tuto podvodnou nabídku,“ informovala mluvčí podniku Anna Sýkorová.

Jak se chránit?

DPMO cestující důrazně žádá, aby se vyhýbali neoficiálním nabídkám a pro nákup dlouhodobých jízdenek využívali výhradně oficiální prodejní kanály. Jízdenky lze bezpečně zakoupit pouze přes oficiální e-shop dopravního podniku na adrese eshop.dpmo.cz nebo přímo na pokladnách DPMO.

Cestující by měli být vždy obezřetní, zejména u nabídek, které vypadají příliš výhodně. Falešné nabídky, jako ta aktuální na Facebooku, často vypadají velmi profesionálně a mohou zahrnovat i zneužití log a značek legitimních institucí.

 

Další články