Lanýžové degustační menu

VEDENÍ KRAJE Novým hejtmanem byl zvolen Ladislav Okleštěk, noví jsou i náměstci

Novým hejtmanem byl zvolen Ladislav Okleštěk, noví jsou i náměstci

foto: Olomoucký kraj

21. 10. 2024 - 15:57

Po čtyřech letech se do čela Olomouckého kraje vrací Ladislav Okleštěk. Hejtmanem ho na svém ustavujícím zasedání zvolili v pondělí 21. října zastupitelé, kteří vzešli ze zářijových krajských voleb. Nová koalice složená z hnutí ANO a SPD (spolu s Trikolórou, PRO a Svobodnými) má v 55členném zastupitelstvu 31 mandátů.

„Protože většina členů nového vedení kraje má bohaté zkušenosti z komunální či krajské politiky, můžeme se společně okamžitě pustit do práce. Není na co čekat, máme před sebou velké výzvy. Naší první prioritou bude obnova území, které v září letošního roku postihly povodně,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.

Kromě hejtmana volili zastupitelé také novou krajskou radu a náměstky, kteří budou zodpovídat za jednotlivé oblasti, jako je například doprava, sociální věci nebo investice. Současně bylo také rozhodnuto o zřízení funkce uvolněného zastupitele Olomouckého kraje, který bude mít na starosti koordinaci a obnovu zaplavených území po povodních. Tuto funkci bude vykonávat Miroslav Adámek, starosta Šumperka a bývalý senátor.

Mezi priority nového krajského vedení má vedle obnovy území po povodních patřit oblast investic, lepší dostupnost zdravotnické péče, rychlejší opravy krajských silnic, změny v nastavení dotací, efektivnější podpora soukromého sektoru a pružnější rozvoj sociálních služeb. Tématem z oblasti životního prostředí je například podpora výstavby takzvaných suchých nádrží a dalších opatření, která dokáží zadržet vodu v krajině a snížit následky záplav.

„Jménem celého nového vedení kraje děkuji zastupitelům za důvěru, kterou nám dali. Kraj získal akceschopnou vládu, která bude táhnout za jeden provaz a pomáhat lidem, aby se jim v Olomouckém kraji lépe žilo,“ dodal hejtman Okleštěk.

Složení Rady Olomouckého kraje

ANO

Ladislav Okleštěk, hejtman, ekonomika, investice, majetek a krizové řízení

Vladimír Lichnovský, 1. náměstek, zdravotnictví, financování a investice příspěvkových organizací, energetika

Monika Hryzbilová, náměstkyně, sport, kultura a památková péče

Martin Škurek, náměstek, sociální věci a záležitosti seniorů

Irena Blažková, náměstkyně, životní prostředí, odpady a zemědělství

Bohuslav Hudec, náměstek, dotace a doprava

Svatopluk Binder, náměstek, školství a cestovní ruch a vnější vztahy

Petr Vrána, neuvolněný radní

Jana Konvičková, neuvolněná radní

SPD

Pavel Jelínek, náměstek, strategický rozvoj a IT

Dan Chromec, neuvolněný radní

Další články