Lanýžové degustační menu

Extraliga žen Volejbalistky VK Šantovka zdolaly doma Olymp

Volejbalistky VK Šantovka zdolaly doma Olymp

foto: Petr Jehlář

19. 10. 2024 - 22:13

Vedoucí tým extraligy VK Šantovka Olomouc UP hostil ve 4. kole soutěže třetí tým tabulky Olymp Praha. První dva sety zvládla lépe Olomouc a vedla 2:0. Pak přišlo snížení Olympu na 1:2, ale Hanačky opět zabraly, zvítězily 3:1 a nadále vedou extraligu bez ztráty bodu.

Olomouc vstoupila do utkání dobře, vedla 7:3 a hostí si vzali time-out a snížili na 6:8. Po dvou vytlučených blocích po útocích Josefíny Smolkové vedla univerzita 11:8. Soupeř opět snížil na rozdíl bodu. První set byl stále vyrovnaný. Hanačky měly náskok maximálně dvou bodů. Pa autu Brancuské vedli domácí 19:16 a hosté si opět brali oddechový čas. A po něm srovnali na 19:19 a poradu si brala Šantovka. Po bloku Diany Frankevychové měla Olomouc setbol za stavu 24:20. A Wiktorie Nowaková po nahrávce Simony Bajusz ukončila set útokem středem.

Druhý set byl vyrovnaný, pak začaly domácí volejbalistky postupně odskakovat, bylo z toho vedení 20:12, které nejvíce potlačila svým servisem Michaela Smolková. Na 22:14 překvapila soupeře zálivkou Simona Bajusz a po výborné obraně zakončila další útok mladší ze sester Smolkových Josefína. Olymp v závěru setu snížil, ale zakončila jej opět polská blokařka Nowaková.

Ve třetím setu začal lépe tým z Prahy, vedl 10:7, domácí však zlepšenou obranou při servisu Bajusz srovnali na 12:12. Olymp odskočil při servisu Gajdové na 19:16, vysokoškolačky však při servisu Frankevychové a po smeči Jady Gerottové opět srovnaly. A šlo se do dramatické koncovky. Olymp šel do vedení o dva míče. Při servisu Hodanové už vedli hosté 23:20. Brancuska pak smečí vybojovala setbol pro Olymp. A set hosté získali po vítězství 25:20.

Čtvrté dějství vyšlo od začátku lépe domácímu celku, který vedl 6:3 a 11:5. Olomoucké útoky opět přidaly na intenzitě a po dělovce Pereiry už to bylo 14:7. Olymp snížil na 11:17, domácí hráčky si hlídaly náskok, klíčový míč urvala na 20:14 Jady Gerottové po výborné obraně Šantovky. Mečbol měla Olomouc při servisu Wiktorie Nowakové a proměnila jej po autu hostí. Olomouc vyhrála 25:17 a celý zápas 3:1. Nejlepšími hráčkami byly vyhlášeny Wiktorie Nowaková za domácí a Nikol Šmídová za Olymp.

„Máme radost ze zisku tří bodů a z dalšího důležitého domácího vítězství. Máme trochu rozpaky z výkonu, po jednom a půl setu, kdy jsme byli úplně jasně lepší a dominovali jsme, tak přišel výpadek a přestali jsme hrát. Asi jsme se lekli, mohlo se nám to vymstít. Naštěstí čtvrtý set jsme zase zabrali a dohráli to do vítězného konce,“ hodnotil duel asistent trenéra Jana Drešla Patrik Minda.

Jak viděl zápas kouč hostí Lukáš Miček? „V první řadě chci pogratulovat domácímu týmu k vítězství a také že udrželi neporazitelnost. Jsme trochu nešťastný, protože jsme čekali ještě větší boj z naší strany. Uhráli jsme jeden set, chtěli jsme určitě alespoň dva. Škoda koncovky prvního setu, kdy jsme nevyřešili dobře některé lehčí míče, mohlo to dopadnout jinak. Byl to pěkný zápas z mého pohledu.“

V dalším zápase  hraje VK Šantovka Olomouc UP v sobotu 26. října od 17:00 ve Frýdku-Místku.

VK Šantovka Olomouc UP – PVK Olymp Praha 3:0 (20, 19, -20, 17)

Rozhodčí: Trumpeš, Činátl. Čas: 115 min. Diváků: 220.

Olomouc: Bajusz, J. Smolková, Nowaková, Pereira, Frankevychová, Gerottová, libero Chaloupková. Střídaly: M. Smolková, Nečasová.
Olymp: Hodanová, Doudová, Brancuská, Průšová, Gajdová, Vlčková, libero Dostálová. Střídaly: Kindlová, Šmídová, Pokorná.

Další články