Zde může být vaše reklama.

Parádní zápas České házenkářky nedaly Portugalsku šanci

České házenkářky nedaly Portugalsku šanci

foto: Petr Pelíšek

25. 09. 2019 - 23:13

Poslední zářijová středa patřila v Olomouci házené. Ve sportovní hale UP se hrálo kvalifikační utkání o postup na EHF EURO 2020 házenkářek Česká republika – Portugalsko. Domácí tým v parádní atmosféře střetnutí zvládl výborně a jasně zvítězil.

První poločas se Češkám nevydařil podle jejich představ. Svazovala je nervozita, v úvodu kupily chyby a první dvě branky si zapsaly Portugalky (0:2). V osmé minutě Češkám poprvé zapsala vedení Markéta Jeřábková, která tak týmu pomohla otočit ze stavu 1:3 na 4:3. I pak ale Češkám šlapaly Portugalky na paty, dvakrát pak české házenkářky neproměnily sedmimetrový hod a Portugalsko drželo vyrovnané skóre. Ve 25. minutě se pak dokonce znovu ujaly minimálního vedení 11:10. Trenér Bašný pak poprvé poslal na palubovku Ivetu Korešovou, dříve Luzumovou, k ní se přidala Knedlíková. Dobrý zákrok pak k tomu všemu přidala Satrapová a Češky tak odcházely do šaten s vydřeným dvoubrankovým vedením 13:11.

Ve druhé půli se pak Češkám vedlo o poznání lépe. Portugalky hrály vysunutou agresivní obranu, i tak ale Češky nacházely cesty, jak skórovat. Ve 38. minutě vedly 18:14 a o minutu později pak vychytala Portugalkám sedmičku Kudláčková. Korešová následně zvýšila český náskok už na pět gólů (19:14). Ve 40. minutě pak rovněž Korešová ze sedmičky potrestala faul na Knedlíkovou, trefou přispěla znovu Jeřábková a ztráta Portugalska narůstala (21:14). A když ve 43. minutě skórovala Malá přes celé hřiště a pak po technické dohrávce Korešové z pohledné akce znovu, byly Portugalky pod velkým tlakem. Prohrávaly o devět branek a braly time – out. Ani pak se ale nevrátily portugalské reprezentantky do hry. Naopak dále narůstal náskok domácího týmu, který patnáct minut před koncem činil už jedenáct branek (25:14). A Češky pořád neměly dost. Portugalsko přehrávaly ve všech oblastech hry, dobře kombinovaly, rozchytala se i Kudláčková a po padesáti minutách hry to bylo 28:15. Český náskok nakonec narostl na čtrnáct branek (31:17), v posledních minutách pak ale ještě Portugalky rozhodnuté utkání mohutně stahovaly, aby alespoň kosmeticky upravily skóre na přijatelnější výsledek. Ten byl nakonec 31:20.

„Začátek zápasu byl nervózní. Holky byly nahecované, byly nervózní. Ve druhém poločase se zklidnily a už jsme hráli to, co jsme chtěli hrát od začátku. Nervozita se ale dá pochopit. Portugalky v prvním poločase byly rychlejší. Pro Poláškovou a Hurychovou na pravé spojce to byl první pořádný zápas. Zkušenosti zúročí a za dva dny to bude lepší. Byly tam pěkné momenty, byly tam horší. Obrana v prvním poločase byla dobrá, ve druhé půli už jsme hráli to, co jsme chtěli. I když jsme se na tu jejich zvláštní obranu připravovali jen chvíli, myslím, že se s tím hráčky většinou popraly dobře. To, že Makedonky hrají o 24 hodin později, je naše výhoda. Mají před sebou navíc dlouho cestou a den odpočinku navíc je velká výhoda. Navíc máme o den víc na přípravu Doufám, že tuto výhodu zúročíme,“ řekl Jan Bašný, trenér české reprezentace:

Česká republika – Portugalsko 31:20 (13:11)

Rozhodčí: Lushak, Shajbalov (UKR). Sedmimetrové hody: 5/2 – 5/3. Vyloučení: 3:5. Diváci: 700.
Sestava a branky České republiky: Satrapová 1, Kudláčková – Knedlíková 3, Konečná, Mika, Kvášová, Polášková, Kordovská 1, Korešová 4, Hurychová 1, Šustková 2, Adámková 3, Marčíková 1, Zachová 5, Jeřábková 5, Malá 5.
Nejvíce branek Portugalska: Ferreira Lopez 4, Resende 4.

Další články