Zde může být vaše reklama.

Zatím se nedaří Moták: Prostě nás trápí přihrávka, koncovka

Moták: Prostě nás trápí přihrávka, koncovka

foto: hc-olomouc.cz/Alena Zapletalová

28. 11. 2020 - 19:18

Obrození hokejistů HC Olomouc se prozatím nekoná. Mora sice dokázala doma zabodovat s Plzní a Spartou, ale pak přišla tři utkání, ve kterých uhrál jen jeden bod. Naposledy doma podlehla Mladé Boleslavi a v tabulce se sesunula na předposlední místo. „Když ani v tak dlouhých přesilových hrách pět na tři nevstřelíte branku, tak ani nemůžete pomýšlet na nějaký bodový zisk,“ řekl trenér HC Olomouc Zdeněk Moták.

Jak hodnotíte utkání proti Mladé Boleslavi?
S nulou na kontě vstřelených branek nemůžete vlastně chtít nic. Přestože jsme měli poměrně dost přesilových her, i dvě poměrně dlouhé dvojnásobné přesilové hry, tak jsme je nevyužili. A zaslouženě jsme prohráli.

V čem byl problém v přesilových hrách, že se z nich nepovedlo nic vytěžit?
Chybí nám finální přihrávka a důrazné zakončení. To je hlavní důvod. A samozřejmě v první řadě musíme být silní v osobních soubojích, které rozhodují. My prohrajeme osobní souboj, soupeř nám vyhodí a znovu se trápíme se založením. A potom nám opravdu chybí síla k finální přihrávce a důraznému zakončení.

V tomto utkání možná také poněkud vázla souhra. Bylo to dáno tím, jak se zápas vyvíjel?
Samozřejmě je to z naší strany takové syrové. Potřebujeme mít větší lehkost, lépe si kotouče dávat. Byla tam spousta nepřesností. Potřebujeme mít přechodovou fázi. Fáze založení útoku, ta je ještě jakž takž, ale přechodovou fázi přes střední pásmo nemáme. A potom když se nedostanete do útočného pásma, tak nemůžete dobře zakončovat. To je problém. Potřebujeme kvalitní dobrou přihrávku, se kterou se dostaneme dál, než do středního pásma. A důraz v zakončení.

V poslední minutě druhá třetině jste si vzali oddechový čas. Bylo to před přesilovkou pět na tři. Byl důvodem fakt, že předchozí hra pět na tři se moc nepovedla?
Ano. Na ledě byli ti, kteří přesilovou hru hrají, no a ty potřebujete trošku zklidnit, aby se trošku dostali ze zadýchání se. Máme jednu pětici, která hraje přesilovou hru pět na tři, takže ta se potřebovala vydýchat. K tomu jsme si také řekli pár věcí. Ale bohužel ani v přesilovce pět na tři jsme neměli klid na hokejkách, abychom dokázali důrazně a kvalitně zakončit. Když ani v tak dlouhých přesilových hrách pět na tři nevstřelíte branku, tak ani nemůžete pomýšlet na nějaký bodový zisk.

Do sestavy se vrátil Tomáš Gřeš. Jak zápas zvládl, jak hodnotíte jeho výkon?
Myslím, že na první zápas po tak dlouhé, dvouměsíční, pauze to nebylo úplně zlé. Odvedl si svoji práci. A bylo by pro nás dobré, pro celé mužstvo, aby se jeho výkon zvedal. Potřebujeme, aby se zvedal výkon všech. Ale tady v tom současném rytmu, který je, tedy zápas, trénink, zápas, volno, trénink, zápas, to je velice těžké. Je toho na nás trošičku moc. Ale nechci se na nic vymlouvat, je to prostě tak, jak to je. Prostě se s tím musíme vypořádat, musíme se s tím srovnat a musíme jít dál. Ono to samozřejmě přijde, ale potřebujeme být trošku konsolidovanější a mít větší klid.

Jak se vyvíjí zdravotní stav těch, kteří jsou dlouhodobě mimo hru? Vrátí se někdo z nich v dohledné době? Navíc ještě chyběl obránce David Škůrek.
U Davida to není otázka dlouhodobějšího rázu, udělalo se mu nevolno, točila se mu hlava. Nebudeme riskovat, dostal volno. Ostatní nejsou v dohledu.

Mora je aktuálně na předposledním místě. Je dobře, že v této sezoně se nesestupuje, takže takové postavení v tabulce by nemělo mít nějaký negativní vliv na tým?
Asi by to tak mělo být. Ale vždycky chcete vyhrávat, vždycky chcete podávat dobré výkony, vždycky chcete, aby se vám dařilo. Asi klukům nemůžeme říct, že by do toho proti Boleslavi nešli, že by neblokovali střely, že by nebruslili. Ale prostě nás trápí přihrávka, koncovka. Když budeme dávat alespoň nějakou branku, tak se mužstvo bude zvedat. Ale jakmile hrajete na nulu, tak se gólmanovi chytá špatně, protože ví, že nemůže dostat branku, celkově se mužstvu hraje do obrany špatně. Potřebujeme jen dát nějakou branku, jenom tohle, a budeme se zvedat.

Další články