Fashion Glam Olomouc

Zora jde do play-off Malínek: Budou rozhodovat maličkosti

Malínek: Budou rozhodovat maličkosti

foto: Petr Pelíšek

06. 05. 2021 - 10:00

Základní část interligy zakončily házenkářky DHK Zora Olomouc domácí prohrou. Do play-off jdou jako druhý nejlepší český tým soutěže a hrály proti tomu prvnímu. S Mostem, suverénem posledních let, nezvládly úvody obou poločasů, což nakonec znehodnotilo v zásadě dobrý herní projev. Chyběla jen úspěšnější střelba. Nyní už se Hanačky musejí soustředit na play-off, to rozehrají v sobotu v Praze proti Slavii. „S Mostem to byla dobrá generálka, s takového zápasu se dá ponaučit. V play-off budou rozhodovat maličkosti,“ řekl trenér DHK Zora Libor Malínek.

Jak hodnotíte zápas proti Mostu?
Věděli jsme, do čeho jdeme. Most je kvalitní soupeř a jasně to předvedl. Pokud s ním chceme uspět, musí se sejít výkon jak v útočném tak v obranné provedení, jedno s druhým. Na druhé straně musím svůj tým pochválit, celých šedesát minut držel se soupeřem krok. Samozřejmě ne brankově, ale kondičně. Most hraje rychlou házenou a tomu jsme se také přizpůsobili, toho si cením. Chyby tam samozřejmě byly. Rozhodlo asi neproměňování šancí. Hlavně v prvním poločase, na začátku bylo strašně moc akcí, které jsme nedohrály. Tam nám Most utekl a už se to celý zápas vezlo.

Rozdíl mezi oběma družstvy byl hlavně, jak jste zmínil, v úvodech poločasů. Tam jste nebyli schopni dát góly.
Je to tak. I když jsme se na Müllnerovou připravovali, křídla nebo spojky věděly, kam to střílet, ale nepoučily se. A podle toho také první desetiminutovka vypadala. Je to ponaučení do dalších bojů. Ve druhém poločase to byl zase nástup, nedali jsme sedmičku, dva náskoky, Most odskočil na sedm osm branek. A dohnat to proti takovému soupeři, to už je snad neřešitelné. To rozhodlo. Nejsem ale úplně zklamaný, výkon nebyl úplně špatný.

Proč to tak bylo s koncovkou v úvodech poločasů, že si holky nedaly říct?
Možná nervozita nebo respekt … Jsou to zkušené holky, věděly to, připravovali jsme se na gólmanky menší postavy, na to, kam by se mělo střílet. Ale zkoušely to, zkoušely, pak to pochopily a alespoň trošku to tam začalo padat. Je to v hlavách.

Co vám duel s Mostem naznačil před play-off?
Samozřejmě se ukázaly slabší stránky, i ty silnější, to, která hráčka je momentálně v jaké formě. Myslím, že Slavia nemá určitě takové kvality jako Most a jistě to bude vyrovnanější zápas. V play-off budou rozhodovat maličkosti. S Mostem to byla dobrá generálka, s takového zápasu se dá ponaučit. Takovou házenou jako Most u nás nehraje nikdo, je to kvalita. Jsem jenom rád, že jsme v tom tempu s nimi vydrželi hrát. Soupeř samozřejmě každou chybu trestal.

A je to přesně ten typ utkání, která váš tým může posunout dál.
Takových zápasů určitě víc. Když to srovnám, s respektem k soupeři, předtím v Prešově a pak doma proti Mostu, to je prostě sto a jedna. Taková utkání určitě posouvají jak celý tým, tak jednotlivé hráčky.

Proti Mostu jste měli nějaké absence. Jak to vypadá s výhledem na play-off? Bude Zora kompletní?
Byly tam nějaké zdravotní problémy, nechtěli jsme před play-off riskovat nějaké zhoršení. Tak jsme tři hráčky – Záviškovou, Jansovou a Trumpešovou – nechali oddychnout.

Další články