Fashion Glam Olomouc

Chtějí být lepší Sigma před ligou – Macík, Pospíšil a Beneš v béčku

Sigma před ligou – Macík, Pospíšil a Beneš v béčku

foto: Petr Pelíšek

18. 07. 2024 - 20:49

S cílem být lepší než v minulé sezóně jdou do té nové fotbalisté SK Sigma Olomouc. Hanáky vede trenér Tomáš Janotka, pro legendu klubu a bývalého kapitána to bude premiéra na lavičce v elitní soutěži. A nebude to mít lehké také proto, že si v kádru nenechal tři zkušené hráče – do béčka poslal Matúše Macíka, Víta Beneše a Martin Pospíšila.

Sigma odehrála v přípravě pět zápasů, třikrát vyhrála, dvakrát remizovala. Což je pozitivní pro návrat týmu na vítěznou vlnu po nepovedené jarní části sezóny. „Výsledky jsou slušné a je to jakési nastartování týmu. Budeme na to chtít určitě navázat s tím. Je to pro nás i nějaký příslib, že kluci skvěle pracují. V tréninku i v zápasech vnímáme pozitivní energii, odhodlání a skvělé nastavení,“ řekl trenér SK Sigma Olomouc Tomáš Janotka.

V kádru chybí ve srovnání s jarem nějaká jména, dvě z nich překvapivě.

Zatímco možný odchod brankáře Matúše Macíka naznačovala už příprava, přeřazení kapitána Víta Beneše a záložníka Martina Pospíšila do béčka je nečekané. „Po vyhodnocení přípravy a v rámci procesu přestavby a omlazení týmu, jsme došli k závěru, že bychom oběma nemohli garantovat v utkání větší herní vytížení, jaké by si sami představovali. Rozhodli jsme se vsadit do budoucna na jiné hráče s větší dynamikou a potenciálem. Oba si zaslouží velký respekt za to, co pro klub odvedli, a proto dostali možnost stát se součástí B-týmu, kde by plnili roli zkušených hráčů, kteří by pomáhali s výchovou a rozvojem mladých talentovaných hráčů, případně volnou ruku k tomu, aby si našli uplatnění v jiném klubu,“ řekl Janotka.

A jaký má Sigma cíl pro novou sezónu? „V každém případě chceme být lepší, než jsme skončili minulou, ve které jsme pokazili jaro. Zase tam, kdybychom vyhráli dvě utkání navíc, tak jsme to hodnotili jinak. Teď máme strašně těžké rozlosování, v prvních šesti kolech jedeme čtyřikrát ven, máme tam Slavii, Plzeň. Zabudováváme mladší hráče, takže úvod pro nás bude těžký. Chceme být lepší, než v minulé sezóně, ale nějaký konkrétnější cíl, ten bude zřejmý tak někdy kolem desátého kola,“ uvedl Ladislav Minář, sportovní ředitel SK Sigma.

V případě v prvním pololetí občas diskutovaného prodeje klubu, nebo části akcii, zatím není nic nového. „Ke konci července měli patrně mít dílčí výstup, stanovisko poradenské společnosti, které by mělo sloužit jako další podklad pro budoucí jednání, a třeba i nastavit nějaké parametry pro to, jak jednat, případně nejednat a postupovat v jednáních dál,“ řekl Jakub Beneš, předseda spolku SK Olomouc Sigma MŽ a člen představenstva SK Sigma Olomouc.

Sigma vstoupí do ligy v sobotu v Českých Budějovicích, další víkend bude hrát v Liberci. Poprvé doma potom ve 3. kole proti Teplicím.

Kádr SK Sigma Olomouc – podzim 2024/25
Brankáři: Tomáš Digaňa, Jan Koutný, Tadeáš Stoppen
Obránci: Adam Dohnálek, Jakub Elbel, Matěj Hadaš, Juraj Chvátal, Michal Leibl, Jakub Pokorný, Jiří Sláma, Filip Slavíček, Lukáš Vraštil
Záložníci: Radim Breite, Ola Dele, Štěpán Langer, Matěj Mikulenka, Jan Navrátil, Jiří Spáčil, Jáchym Šíp, Filip Uriča, Jan Vodháněl, Filip Zorvan
Útočníci: Jan Fiala, Lukáš Juliš, Jan Kliment, Yunusa Muritala, Antonín Růsek.
Přišli: Jan Kliment (Plzeň), Michal Leibl (Hradec Králové), Matěj Mikulenka (z béčka)
Odešli: Jan Fortelný (konec hostování), Ebrima Singhateh (konec hostování), Denis Ventúra (Ruch Chorzów), Pavel Zifčák (hostování Pardubice), Filip Novák (konec smlouvy), Jakub Trefil (hostování Komárno), Matúš Macík, Martin Pospíšil, Vít Beneš (všichni do béčka)

Shrnutí přípravy SK Sigma
SK Sigma Olomouc – Pogoň Štětín 1:1 (1:0)
Branky: 15. Navrátil – 84. Paryzek.
SK Sigma: 1. pol.: Stoppen - Hadaš, Pokorný, Elbel, Sláma - Vodháněl, Fiala, Spáčil, Dele, Navrátil - Muritala. 2. pol.: Koutný - Chvátal, Matys, Beneš, Sláma (63. Elbel) - Zifčák, Zorvan, Breite, Langer, Mikulenka - Juliš. Trenér Tomáš Janotka.
Jagiellonia Bialystok – SK Sigma Olomouc 1:1 (1:1)
Branky: 29. Pululu – 31. Hadaš.
SK Sigma: 1. pol.: Macík – Hadaš, Pokorný, Beneš, Elbel –Vodháněl, Spáčil, Breite, Mikulenka – Muritala, Kliment. 2. pol.: Stoppen – Zifčák, Matys, Elbel (61. Pokorný), Sláma – Dele, Zorvan, Pospíšil, Langer, Šíp – Juliš. Trenér Tomáš Janotka.
SK Sigma Olomouc – AS Trenčín 3:0 (0:0)
Branky: 53. Mikulenka, 64. Beneš, 87. Hadaš.
SK Sigma: 1. pol.: Stoppen – Zifčák, Pokorný, Matys, Sláma – Dele, Breite, Langer, Navrátil – Juliš, Kliment. 2. pol.: Macík – Hadaš, Dohnálek, Beneš, Elbel – Mikulenka, Pospíšil, Spáčil, Zorvan, Šíp – Muritala. Trenér Tomáš Janotka.
SK Sigma Olomouc – MŠK Žilina 2:0 (1:0)
Branky: 29. Spáčil, 81. Navrátil.
SK Sigma: 1. pol.: Stoppen - Hadaš, Dohnálek, Elbel, Sláma - Mikulenka, Zorvan, Breite, Spáčil, Šíp - Kliment. 2. pol.: Stoppen - Hadaš (70. Zifčák), Dohnálek, Matys, Sláma (70. Elbel) - Mikulenka (70. Šíp), Breite (70. Pospíšil), Spáčil (80. Zorvan), Zorvan (70. Fiala), Navrátil - Kliment (70. Juliš). Trenér Tomáš Janotka.
Cracovia Krakov – SK Sigma Olomouc 0:1 (0:1)
Branka: 23. Šíp.
SK Sigma: Stoppen (70. Digaňa) – Hadaš (70. Křišťál), Pokorný (70. Dohnálek), Elbel (70. Beneš), Sláma (75. Elbel) – Mikulenka (46. Navrátil), Breite (70. Pospíšil), Spáčil (75. Mikulenka), Zorvan (70. Vodháněl), Šíp (46. Fiala) – Kliment (70. Juliš). Trenér Tomáš Janotka.

Další články