Lanýžové degustační menu

Vaříme s Večerníkem: Svatomartinská husa

Vaříme s Večerníkem: Svatomartinská husa

foto: Lukáš Blokša

10. 11. 2021 - 15:59

11. listopad, to je každoročně čas, který se spojuje s příjezdem svatého Martina na bílém koni. Ale také s výbornou pečenou svatomartinskou husou. A recept na její přípravu s výborným zelím si ukážeme.

Suroviny (6 porcí)

Husa – 1 kus
 kmín – 1 lžíce
 hladká mouka 1-2 lžíce
 vývar z drůbků
 červené zelí
 sůl
 pepř
 cukr

Příprava

Husu den před pečením pořádně osolte zvenku i zevnitř a posypte celým kmínem. Následně v chladu nechte do druhého dne. V den pečení vidličkou lehce propíchněte kůži na boku, aby se lépe vypékalo sádlo. Do pekáče ji položte prsíčky dolů.

Před začátkem si troubu vyhřejte na 180 stupňů Celsia, aby se maso při pečení hezky zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté a nebylo vysušené. Po chvíli husu podlijte malým množstvím horké vody, pekáč přiklopte a husu pečte podle velikosti, každý kilogram váhy znamená hodinu v troubě, při 160 stupních Celsia. Sádlo během pečení průběžně odebírejte a husu jím přelévejte. V půlce pečení ji obraťte.

Jakmile bude maso měkké, husu odkryjte, zbytek sádla slijte pryč, teplotu zvyšte opět na 180 a dopečte husu dozlatova.

Při přípravě červeného zelí z pekáče slijte vypečenou šťávu přidejte zelí, trochu mouky a trochu vody. Přidejte trochu cukru na dochucení a pořádně povařte. Jídlo podávejte s knedlíkem, houskovým i bramborovým. Dobrou chuť!

Další články