Svoboda stojí i za osobní oběť, věřil hrdina z Olomouce
Sedmadvacetiletý Olomoučan Jiří Kotrla věřil ve smysl obrany proti agresorovi a ve význam svobody.…
foto: Martin Složil
03. 11. 2019 - 15:00
Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Tou nejznámější jsou určitě tvarůžky, lehký sýr z odtučněného mléka. Hanácká kuchyně toho ale nabízí daleko víc. V historie se v této oblasti jedlo prosté a jednoduché jídlo, maso si naši předci dopřávali hlavně při velkých událostech. Základ hanáckého jídelníčku tvořily kaše, polévky a především lahodné omáčky, ze sladkých jídel pak nejrůznější buchty a koláče. Projděte si společně s námi výběr těch nejzajímavějších receptů z Hané.
Z vlažného mléka, droždí a cukru si uděláme kvásek. Ten pak přidáme k mouce, vejcím a rozpuštěnému máslu. Do těsta doplníme ještě citronovou kůru a špetku soli. Těsto by mělo být polotuhé, potom jej necháme vykynout.
Po vykynutí rozdělíme na 4 až 6 dílů podle toho, jak velké koláče chceme mít. Těsto rozválíme na menší placky, naplníme tvarohem, znovu vyválíme. Na konec je potřeme povidly a posypeme připravenou drobenkou. Tu si vyrobíme prostým smícháním másla, polohrubé mouky, cukru a vanilkového cukru.
Sedmadvacetiletý Olomoučan Jiří Kotrla věřil ve smysl obrany proti agresorovi a ve význam svobody.…
Outletová prodejna Lidl v olomouckém retail parku Park&Shop na Kafkově ulici ukončí provoz k 31…
V roce 1925 je film ještě němý a vznikají takové klenoty němé éry kinematografie jako Chaplinovo…
Listopad přináší Olomoučanům dobré zprávy. Dočkají se opětovného otevření populární Tvarůžkové…
Na knižním trhu se na přelomu října a listopadu objevila rozměry nevelká, avšak obsahem i posláním…
Významné osobnosti už tradičně oceňuje při příležitosti výročí vzniku republiky prezident. Petr…