Lanýžové degustační menu

Jak vaří pani Zina: Šašliky

Jak vaří pani Zina: Šašliky

28. 04. 2019 - 06:00

Rusko-ukrajinský restaurant Zina v Olomouci na Kollárově náměstí je jediný v České republice, který nabízí skutečně originální východní kuchyni. Paní Zina Navrátilová si suroviny i dováží, a chutná to skvěle.

Oblíbený ukrajinský pokrm, blízký českému ražniči, potřebuje skopové maso. Jak říká paní Zina, u nás v Česku je skopové drahé, ne vždycky dostupné a ne všichni Češi ho mají rádi, tudíž i ona přistoupila na kompromis a připravuje občas šašliky z krkovičky. Maso nakrájené na kostky je nejprve nutno naložit na pět až šest hodin, používá ale jedině dovezené koření, které se na Ukrajině vyrábí speciálně na šašlik. Dále platí pravidlo, že kolik masa, tolik cibule - a minimálně octa, protože maso potom tvrdne. V tuto roční dobu ale upřednostňuje spíše kefír anebo yšku, majonézu se snaží nepoužívat.
Narozdíl od boršče a vareniků nepřipravuje šašliky každý den. Jejich příprava totiž patří ven, k posezení na terasu, a s nadcházející sezónou budou v Rusko-ukrajinském restaurantu jistě k dostání častěji, než přes zimu. Malé tajemství na závěr - šašliky se dělají pouze na uhlí. Z trouby se to prý nedá jíst.

Další články