Fashion Glam Olomouc

ČERVENÉ PARAPLÍČKO Mánesův slavný obraz se vrátil na zámek v Čechách

Mánesův slavný obraz se vrátil na zámek v Čechách

foto: E. Oščádalová

13. 07. 2024 - 17:34

Čechy pod Kosířem – Zámek Čechy pod Kosířem vystavuje do konce prázdnin slavné dílo Josefa Mánesa V létě, které je známé také jako Červené paraplíčko a které se na Hanou vrací po dlouhých 170 letech. Český malíř byl přítelem šlechtické rodiny Silva Tarouca, která na zámku žila, Zapůjčení obrazu ze soukromé sbírky zprostředkovala Národní galerie Praha.

Červené paraplíčko (1855–1856) patří mezi nejslavnější malířovy obrazy, přestože bylo po roce 1948 považováno za nezvěstné. Malba je ukázkou díla, které Mánes nevytvářel na zakázku, ale jako své soukromé vyznání, a je úzce propojena s ženami, které mu byly blízké. „Jde o Luisu Bělskou, která mu poskytla první inspiraci, a Jetty Gallenbergovou, která byla častým hostem na zámku Čechy pod Kosířem, v jehož okolí se výjev odehrává. Bohatá paleta a virtuózní práce se štětcem činí z malby jeden z nejkrásnějších Mánesových obrazů, i když formátem patří k nejmenším,“ řekla Veronika Hulíková, ředitelka Sbírky moderního umění Národní galerie Praha.

Veřejnosti se stal obraz známým díky Mánesových výstavám uspořádaných Spolkem výtvarných umělců Mánes v letech 1903 a 1920 i četným reprodukcím v knihách i na pohlednicích. Po roce 1948 zůstalo dílo skryto v soukromé sbírce, neboť se majitelé obávali jeho zabavení komunistickým režimem. Na veřejnosti se objevilo opět až v roce 2007, kdy bylo dlouhodobě zapůjčeno do Národní galerie od soukromého majitele.

Mám skutečnou radost, že se na letní sezónu podařilo díky dlouhodobé spolupráci s Národní galerií zapůjčit další vrcholné Mánesovo dílo, které má navíc k našemu zámku tak krásný vztah. Proto bych k nám rád pozval nejen milovníky tohoto malíře, ale také všechny, kteří mají rádi příběhy a bohatou historii naší země,“ sdělil kastelán Martin Váňa. Upřesnil, že kromě Červeného paraplíčka bude vystavena také kopie obrazu ze sbírek NGP a jeho skica, na kterých lidé mohou srovnat, jak se liší od slavného originálu.

V zámeckém parku je nově také QR stezka. Jedná se o netradiční procházku, při které můžete porovnat současnou podobu parku a staveb v něm s historickými fotografiemi z období 1890 až 1960. Nechybí ani poutavé komentované prohlídky parku, které se konají vždy za pěkného počasí. 

Zámek Čechy pod Kosířem, který spravuje Vlastivědné muzeum v Olomouci, láká hlavně na interiéry a pokoje zařízené tak, jak žila hraběcí rodina, ale i na výstavu zaměřenou na rozsáhlé filmové dílo otce a syna Svěrákových s legendárním obřím vlkem z pohádky Tři bratři. V létě má otevřeno každý den od 9 do 17 hodin. Více na https://www.zamekcechy.cz/

 

Další články