Zde může být vaše reklama.

Sportovec Olomoucka Anketu vyhrál Salaj a fotbalisté Sigmy

Anketu vyhrál Salaj a fotbalisté Sigmy

foto: olomouc.eu

29. 03. 2024 - 16:29

Obřadní síň olomoucké radnice se opět stala místem vyhlášení nejlepších sportovců regionu. Vítězem ankety Nejlepší sportovec Olomoucka 2023 se stal kanoista VS Litovel František Salaj, trojnásobný mistr světa v kategorii do 23 let.

V kategorii družstev dominovali fotbalisté SK Sigma Olomouc, kteří v minulé sezoně v nejvyšší soutěži obsadili šesté místo. Jedna z nejstarších sportovních anket v České republice se konala již poosmapadesáté, tradičně ji pořádalo vedení radnice ve spolupráci s Regionálním sdružením České unie sportu.

„Věřte, že z každého Vašeho úspěchu máme velkou radost a těší nás, že Vám i touto anketou můžeme poděkovat za zážitky, které nám přinášíte, a také za reprezentaci našeho regionu, který máme všichni rádi,“ ocenila výkony sportovců náměstkyně primátora města Olomouce Miroslava Ferancová, která má na radnici ve své gesci oblast sportu. „Moc dobře si uvědomujeme, že za každým úspěchem je hodně práce a dřiny v tréninku. Říká se, že bez práce nejsou koláče. Proto Vám všem přeji, abyste všechny překážky na cestě na sportovní vrcholy zdolali a na konci Vaší snahy byl vždy těch koláčů plný talíř,“ popřála přítomným náměstkyně Miroslava Ferancová.

Přímo v obřadní síni olomoucké radnice převzali ocenění téměř všichni nominovaní sportovci, včetně vítěze hlavní individuální kategorie. „Loňský rok byl úspěšný, doufám, že se mi bude dařit i v nové sezoně, protože medailí a především těch zlatých není nikdy dost,“ plánoval se smíchem při přebírání ceny vícenásobný mistr světa na kajaku v kategorii do 23 let sjezdař František Salaj, vítěz hlavní kategorie 58. ročníku ankety.

V juniorských kategoriích uspěla kanoistka Klára Kneblová a družstvo Aerobik klubu Olomouc. Objevem roku byl vyhlášený hokejista Jakub Sirota. Cenu pro trenéra roku převzal Jiří Kratochvíl, který dlouhodobě připravuje úspěšné olomoucké kanoisty.

Střelci SK TPS Olomouc uspěli v kategorii postižených sportovců. Tomáš Pešek vyhrál kategorii jednotlivců, Vladimír Marčan byl vyhlášený nelepším trenérem. V týmech obsadil první místo para hokejový tým SOHO Olomoučtí Kohouti.
Držitelem mimořádné ceny se stal hokejista Jíří Ondrušek, který v dresu HC Olomouc odehrál přes tisíc mistrovských zápasů. Zažil postupy z druhé a první ligy až do nejvyšší soutěže a je hrající legendou klubu. „Aby člověk dosáhl na takové číslo, musí se sejít hodně věcí. Především se vám musí vyhýbat velké zranění, které vás vyřadí na delší dobu. To, že jsem odehrál tolik sezon v jednom dresu, je dáno i tím, že se nerad stěhuji. Doma je doma,“ uvedl Jiří Ondrušek.

Tradičně byly oceněné také sportovní osobnosti regionu. Letošními laureáty se stala Hana Válková, Václav Dostalík a Alois Lajčík, uznávané autority olomoucké atletiky, která v loňském roce oslavila 90 let od založení klubu. Držitelem Ceny Drahoše Válka je Jiří Douba, účastník olympijských her v Moskvě a Barceloně a současný trenér kordistů a předseda TJ Dukla Olomouc.

Výsledky 58. ročníku ankety Nejlepší sportovec Olomoucka:
Kategorie seniorů
1. František Salaj - VS Litovel – kanoistika sjezd
2. Barbora Janíčková - SK UP Olomouc – plavání
3. Lukáš Juliš - SK SIGMA Olomouc – fotbal
Kategorie senioři družstva
1. SK Sigma Olomouc – fotbal
2. SKP Olomouc družstvo mužů – ploutvové plavání
3. MGC Olomouc – minigolf
Kategorie juniorů
1. Klára Kneblová - SK UP Olomouc – kanoistika
2. Matyáš Novák - SK UP Olomouc - kanoistika
3. Hana Jurková - Dukla Olomouc – šerm kordem
Kategorie junioři družstva
1. Aerobik klub Olomouc
2. MAPEI MERIDA Kaňkovský - cyklistika kadeti a junioři
3. VK Olomouc – veslování
Trenér roku
Jiří Kratochvíl - SK UP Olomouc – kanoistika
Objev roku
Jakub Sirota- HC Olomouc – lední hokej
Hendikepovaní sportovci – jednotlivci
Tomáš Pešek - SK TPS Olomouc – sportovní střelba
Hendikepovaní sportovci – družstva
SOHO Olomoučtí Kohouti
Trenér tělesně hendikepovaných sportovců:
Vladimír Marčan- SK TPS Olomouc – sportovní střelba
Sportovní osobnosti – 90 let atletiky:
Hana Válková
Václav Dostalík
Alois Lajčík
Cena Drahoše Válka
Jiří Douba - DUKLA Olomouc – šerm kordem
Mimořádná cena
Jiří Ondrušek – HC Olomouc

Další články